keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Minkä makuinen on punainen? Minkä värinen on kahdeksikko?

Värin näkemiseen kytkeytyy monilla ihmisillä myös jokin toinen aisti. Tätä kutsutaan synestesiaksi (Wetzer 2000, 96). Jotkut ihmiset kokevat värin äänenä, esimerkiksi venäläinen säveltäjä Nikolai Rimski Korsakov mielsi fis-sävelen mansikanpunaiseksi (Hintsanen 27.11. 2006). Väri voidaan myös yhdistää tuoksu- tai makuaistimukseen, joka usein kylläkin liittynee kyseisen ruoka-aineen väriin. Siten esimerkiksi koetaan kadmiumin keltainen sitruunan kirpeänä. (Wetzer 2000, 96.)

Toiset taas mieltävät tietyt numerot tai kirjaimet erivärisiksi. Väri voidaan myös yhdistää tilan tunteeseen. Tähän vaikuttaa värien aallonpituus ja siitä johtuva värin taipumus tulla lähelle tai loitota (Rihlama 1993, 48).



6 kommenttia:

Aliceee¡ kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Aliceee¡ kirjoitti...

punasesta väristä mulle tulee yleensä mieleen numero 3, ei hajuakaan mistä syystä mutta yleensä se on se :--D

arle kirjoitti...

Minä näen usein musiikin väreinä ja runot kuvina
ps. oivalliset kuvat!

tiina kirjoitti...

kävipä hauskasti. menin äsken spotifyyn vain kuunnellakseni pmmp:n synestesia-biisin. ja sitten laitoin sen soimaan, ja tulin blogiisi. melko jännä juttu.

mää muistan päivät eri värisinä. ja elokuvista puhun aina väreissä. tykkään keltaisista ja harmaista.

ja torstai on vihreä.

ja aika ennen minua musta-valkoinen ;)

Maria kirjoitti...

Joo, kyllä mielestäni jotkut numerot ovat värillisiä, tosin eivät aina välttämättä saman värisiä, riippuu asiayhteydestä. Ja osa numeroista on tietenkin parempia ja osa huonompia kuin toiset.

HannaKarmiini kirjoitti...

Hauska kuulla tai siis lukea synestesia-kokemuksianne!