sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Omituisia muotoja ja erilaisia pintoja

Maalauksissani on esittäviä sekä ei yleisesti tunnistettavissa olevia kuvallisia elementtejä. Jälkimmäisille on ominaista, että ne toistuvat samanlaisina eri maalauksissani. Hyvä esimerkki tällaisesta toistuvasta, ei esittävästä elementistä on ovaalimuoto kuva-alan reunassa.

Wassily Kandinsky on sitä mieltä, että vaikka muoto olisi aivan abstrakti ja vain muistuttaisi geometristä muotoa, on sillä silti sisäinen sointinsa, se on henkinen olento, varustettu ominaisuuksilla, jotka tämän muodon kanssa ovat identtisiä. Jos muoto vaikuttaa yhdentekevältä, ”ei sano mitään”, sitä ei voi ymmärtää kirjaimellisesti. Maailmassa ei silti liene mitään, mikä ei sanoisi yhtään mitään.


Pyrin luomaan maalauksiini dynamiikkaa erilaisilla, vaihtelevilla pintastruktuureilla. Tällä tarkoitan, että maalauksessani voi olla paksuja, ohuita, peittäviä, transparentteja, karheita, kiiltäviä tai mattoja pintoja. Erityisen paljon minua miellyttää paksu ja kiiltävä pinta. Paksun pinnan saan aikaan maalin, piipallojen tai kiiltävän mediumin sekoituksella. Kiiltoa voin lisätä vielä maalikerroksen päälle levitettävällä kiiltolakalla. Minua kiinnostaa myös roiskimalla ja maalia kaatamalla tehdyn jäljen sattumanvaraisuus. Näin maalaus ikään kuin maalaa itse itseänsä.

5 kommenttia:

sanna matilda kirjoitti...

Mahtavia kollaaseja olet maalauksista koostanut! (Mikäli oikein ymmärsin, nuo ovat yksityiskohtia useammista teoksista...)

Karmiini kirjoitti...

Kiitos Sannamatilda! Juu, nuo on suurista maalauksista lähikuvia!

Heli Innala kirjoitti...

Itselläni on paljon samanlaisia ajatuksia maalausteni takana, vaikkakaan en pintojen ja maalin kolmiulotteisuutta paljoa käytä hyväksi. Mutta kiiltävään, peittävään ja läpikuultavaan pintaan olen ihastunut. Ja valumiin.

Etsin jotain hyvää paksua lakkaa öljyvärimaalausten päälle. Onko sulla vinkkiä? Olen käyttänyt vain perinteistä dammaria ja retussia.

Karmiini kirjoitti...

Hei Heli!
Öljyvärimaalaus on minulla taaksejäänyttä elämää, tärpättiallergia! Dammarilla tein ennen kiiltoa. Luin muuten hassusti tuosta kommentistasi "ja valiumiin" :)

Heli Innala kirjoitti...

Hih, ei ihan julkisesti uskalla paljastaa mieltymyksiään valiumiin... ;)

Juu, tiesin, että maalaat akryylillä, ajattelin jos opetuksessa tai ystäviesi kautta oot törmännyt käyttökelpoiseen lakkaan. Venelakkaa tms. jotkut käyttävät ainakin pleksin ja öljyvärin päälle. Etsin sellaista paksua ja kiiltävää lakkaa, joka muodostaisi "kalvon" tai paksumman pinnan värin päälle.